Han får stanna...

... ett tag till =) Mitt utsatta datum närmar sig och mitt beslut står fast! Sen får läsaren tycka som den vill...  

För 2 veckor sedan var vi och tog nya prover (igen) och såhär är det just nu för min älskade Jazz!

 • Saltbalansen (Na/K/Cl) är bra - alltså är medicinen Florinef helt rätt inställd.
 • Kortisolnivån är låg - vilket betyder att kortisonet (Prednisolon) är okej där dosen ligger nu och han får en låg dos - som inte ger några större biverkningar förutom lite extra drick & kiss - för att upprätthålla nivån i blodet som han saknar själv! Så lite kortison som möjligt vill vi ha utan att han hamnar i en Addisonkris!!! Med en hund som har "typ ADHD" märker man när kortisonet i kroppen är slut *ler*
 • T4 ligger inom referensvärdet - dock lite lågt men eftersom det tar 4 veckor innan det visar sig i blodet vid varje förändring så ska vi se igen om 2 veckor var det ligger då. Vi har nämligen sänkt kortisonet lite sen förra provtagningen... och det kan påverka sköldkörtelvärdena. Men inget att oroa sig för längre!!!
 • ASAT vilket är ett prov som visar på lever-, muskel- och hjärtcellsnedbrytning är lågt och jättebra! Detta var lite högt innan vilket betyder att man bryter ner mer än vad man bygger upp och att hjärtat var lite påverkat. Kan säga att det lättade enormt att detta värdet var bra. Detta värdet är oftast högt på hundar som inte har rätt inställd dos av Levaxin.
 • ALAT visar på leverstatusen. Detta är lite förhöjt men enligt veterinären helt normalt för de hundar som får kortison. Han har ju också haft en mage/tarm som inte fungerat och detta kan också påverka. Antibiotika har han ju också fått under längre tid för sin mage (Flagyl) och sin sekundära hudinfektion (Clindabuc) vilket också antagligen påverkar levern lite. Men nu är han helt antibiotikafri!
 • UREA är också testat i blodet och det såg så fint ut! Inga dåliga njurar...
 • Urinprov togs för att kolla hur det såg ut! Lite utspädd urin - vilket är en liten biverkning av kortisonet. Inte mycket att göra åt förutom att hålla Prednisolondosen så låg som möjligt. Inget socker - Ingen diabetes! Inga proteiner eller annat krafs som blod eller så. Lite högt pH-värde vilket kan vara urinvägsinfektion, men detta var på eftermiddan efter han ätit. Jag tog ett nytt prov själv på morgonurinen dagen efter och det var perfekt och låg på 6. Så urinen var helt normal!
 • Hans kroppstemperatur har alltid legat väldigt högt (39) på gränsen till feber. Det beror på hans Addison's. Nu märks det även här att han mår bättre. Tog tempen i går kväll... 38,1! Måste vara skönt att inte vara så varm längre. Nu söker han sig inte längre till kalla platser utan kan t.om. lägga sig framför elementet! Det gör han just nu...
 • Han har mycket god aptit och hade jag inte begränsat maten hade han nog ätit tills han sprack!!! =)
 • Magen ser snart helt normal ut och han har fått en fin buklinje. Revbenen börjar synas och han är ganska smidig. Han kan ligga ihopkurad nu - det kunde han inte för någon vecka sen.
 • Han har ju alltid haft problem med det som kommer ut där bak. Nu har han varit bra i magen hur länge som helst känns det som. Visst, det räcker att han får i sig en liten smula av något han inte tål för då är det kört några dagar. Men just nu är det helt perfekt!!!
 • Han får fortfarande största delen hemlagad mat och 4 gånger varje dag blir han serverad! Har börjat med mindre portioner hemlagar och blandar i torrfoder nu. Sen får han en massa annat också för att balansera maten och för sitt immunförsvar som är lite kasst. Produkter från Standardt (Immun, Benmjöl o mjölksyrad Kalk) får han varje dag. Sen får han extra D-vitamin och bakterier till tarmen köpta hos veterinären. Protexin heter det! Rapsolja för att få i sig bra fetter - är inräknat i foderstaten så att han inte får extra och blir tjock. Litar inte helt på fiskolja eftersom han inte tål skaldjur och alla sorters fisk. Producenterna kan inte garantera att det är helt proteinfritt nämligen. Han får nu också extra B-vitaminer för att hjälpa levern lite... Ja, jag har en hel bänk i köket bara till hans saker. Och en egen hylla i kylen *hihi* Kan säga att jag längtar lite till den dagen han bara kan äta torrfoder och bara 2 ggr/dag - om nu den dagen kommer!
 • Energin är det ingen fel på alls. Inte humorn heller. Han vill leka & busa och han är pigg som bara den och nu är det jag som får bromsa honom när vi är ute på promenix. Eller jag går i rask takt och han springer... fram och tillbaks. Nu har vi lagt in lite lydnad/koncentrationsträningar på kvällarna igen och det fungerar jättebra!
 • Och PÄLSEN! Ja, han har ju ingen päls MEN det börjar komma fjun på halsen och undersidan av svansen, vid sittknölarna och på benen. Det tar ju tid men nu när det inre börjar komma helt i balans - så kommer det yttre! Åh va skönt det ska bli med en lurvig hund igen.
 • Igår stoppade han i sig en liten frusen "hästtolle" - och satte den i halsen såklart. Men rutinen finns där vid detta laget och efter att jag satt fingrarna i halsen på honom så hostade han upp och svalde delikatessen. MUMS!

Vi ska till veterinären igen om 2 veckor för att ta nya prover (T4, salter, ALAT). Proverna tar vi just nu varje 4:e vecka för att snart gå över till varje 3:e månad. Sen kan man ta det 2 gånger om året när allt är som det ska!  

ÄLSKAR MIN JAZZ!!!


Kommentarer
Postat av: Karin

Härligt att höra att det fortsätter att gå åt rätt håll. Jag håller tummarna för er, sötnosar! Kram

2009-10-30 @ 11:08:46
URL: http://someoneelise.blogg.se/
Postat av: Tina

Oj oj vilket stå i du har...Både med hund och med tajfs i bloggen.

Så länge det finns en chans att han ska må bra så är det väl att kämpa på. Du känner väl din hund och tillsammans med veterinären kommer ni nog komma på när det är dags att ge upp. Förhoppningsvis reder det upp sig innan dess. Och jag skulle inte heller byta veterinär, som du sa: då måste man ju typ börja från början igen! Med ett sånt här fall kan jag tänka mig att din veterinär hört runt en del med andra också.

Det verkar knepigt med uppfödare förresten, jag får inte så mycket respons eller svar från min heller. Trist.

Usch va irriterad jag skulle bli om jag hade så många som skriver vad du ska göra utan att ens sätta namn under...

Kram på er!

2009-11-02 @ 12:13:59
URL: http://pterno.blogg.se/
Postat av: tina.

tack för tipsen och god jul på er!

2009-12-23 @ 11:01:16
URL: http://pterno.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0