HÅLL TUMMARNA!

Idag kl 10 var jag på återbesök för de dagliga sprutorna och genomgång av halsknutor... Han hade egentligen inte tid men GAV SIG TID till mig och lilla Jazz. Tyvärr tyckte veterinären inte att det såg så bra ut, så jag fick vara så snäll att komma tillbaka kl 15.30.

Jazz blev nersövd och de tog vävnadsprov från några knutor på nosen. Han öppnade även upp och tog en bit av spottkörteln. Dessa prover är nu ivägskickade till analys och är förhoppningsvis klart på måndag. Så, nu är han sydd på näsan och halsen och går rund med värsta tratten och ska göra det i 14 dagar - om svaren är positiva. Det ser dock inte så ljust ut för min lille vän, för tumörer kan visa sig som varfyllda knutor. Dessa växer jättefort på valpar eftersom celldelningen är så snabb när de är små och växer - jämfört med äldre djur. Så, är det tumörer får han lämna mig och jordelivet redan nästa vecka.  

Tårarna forsar ner för mina kinder samtidigt som jag försöker hålla humöret uppe inför min lurviga underbara bebis!

Så, håll tummarna är ni snälla för att det bara är en RÄLIG infektion...

Med beröm godkänd =)

Äntligen har jag hittat en klinik som jag gillar och en veterinär som är nyfiken och inte ger sig i första taget. När jag kom in på kliniken möttes jag av glada, trevliga och tillmötesgående sköterskor. Väntrummet var riktigt hemtrevligt och det kändes fräscht och fint överallt. Jazz kände sig välkommen och nästan som hemma. 

Vi  var hos den nya veterinären i går - tisdag - och vovven min fick sova lite för att kunna bli ordentligt undersökt. Han hade ingen halsfluss alls, men veterinären var riktigt orolig. En så svullen hals (som en halv tennisboll på varje sida om strupen) på en så liten hund kunde tyvärr visa på cancer (leukemi)... Men, eftersom han också är jättesvullen och har variga blåsor på hakan, runt munnen och näsan, i ögonen och på lilla snoppen tyckte han att det inte riktigt hängde ihop med vartannat. Han skar upp 2 blåsor på munnen och smetade ut på en odlingsplatta för att se vad det gömde sig där i. Sen fick han 3 sprutor med penicillin och kortison och något annat... Vi fick åka hem och vänta över natten för att se vad som hände, innan eventuell biopsi på körteln ska tas. Veterinären trodde att blåsorna kunde vara från nickelallergi, så det var bara att stanna i zooaffären på vägen hem och köpa ny uppsättning av skålar och halsband för säkerhets skull.

I morse på morgonrundan var Jazz HELT VILD och sprang in till grannen (inte Kimbers hus då) och snodde kattmat. När jag fick tag i honom (hade honom lös) gick vi hem och åt frukost och när jag släppte ut honom för att kissa innan vi skulle på återbesök hos veterinären - rymde han dit igen. Fast denna gången till altanen där de också har kattmat utställt... Pinsamt och lite arg blev jag faktiskt! Han har väl kommit in i sin första trotsperiod *suck* så det är bara att vara envis och konsekvent!!!

Återbesöket idag var positivt! (Tyvärr hade inget växt på plattorna så de får ligga någon dag till) Halsen var mindre svullen och idag kunde veterinären känna att det ANTAGLIGEN INTE är lymfkörtlarna. Han tror nu att det är spottkörtlarna (mandibularis) som är så otroligt svullna och att alltihop är allergi!!! =) Mot vad vet vi inte, men antagligen nickel - eller någon giftig växt han fått i sig. Nya sprutor - med samma innehåll - fick han idag och vi ska tillbaks imorgon igen. Han var riktigt jobbig hos veterinären också... hoppade rundor och ville bara leka *pust* ...ingen ordning alls idag.

Veterinären vill följa upp Jazz varje dag nu i veckan för att titta, känna och klämma. Mycket körning blir det men för att upptäcka förändringar i tid - negativt eller positivt är viktigt. Han har aldrig sett något liknande förut så det är nytt för honom med.... Så, jag får väl se hur det går imorgon!! 

Veterinärbesök!

Jaha, då har "valp-sjukdomarna" anlänt...

Förra måndagen (för en vecka sen) åkte vi till veterinären för att en halsmandel på vänster sida växt över helgen och blivit stor som en pingisboll. Vänster öga såg också lite märkligt ut, som om han fått en vagel i en ögonfranshårsäck... eller så. När man inte bott i den här hörnan av Skåne förr - på riktigt - vet man inte heller vilken veterinär man ska åka till. Jag gjorde ju då en miss och åkte till fel veterinär!! Han sa att det var halsfluss och det som var som en pingisboll var en svullen lymfkörtel. Ögat ville han inte ens titta på när vi kom dit, för han kunde inget om ögonsjukdomar helt plötsligt. Hmmm... 

Han sa också att jag hade dålig pli på min hund och att jag skulle sätta bättre gränser för honom. För enligt honom fick min lille Jazz göra som han ville. Då ifrågasatte jag lite om han verkligen visste att det var en valp på 14 veckor????? Hur kan man som veterinär bedöma en djurägares gränssättningar på 2 minuter? Det undrar ju jag!!! Har faktiskt väldigt bra pli på min hund - förutom när han sticker över till Kimber och hans familj... :S. Dit åker jag INTE fler gånger i alla fall!!!

I vilket fall fick han penicillin mot halsflussen. Det har ju då inte hjälpt på en vecka, utan det har blivit värre. Nu har han en pingisboll på höger sida också och ögonen är svullna, röda och kladdiga. STACKARS JAZZ! Ätit medicin till ingen nytta. Nu har jag fått tid hos en annan veterinär och ska dit imorgon (tisdag). Det är en bit att köra, men jag slipper ta mig hela vägen till Malmö för att komma till en riktig klinik. Så, jag får väl se vad utlåtandet blir där?! Och om jag godkänner den veterinären =). Är ju rättså petig - speciellt efter "misstagen" som gjordes i Uppsala med min älskade katt Misen...

Enda hunden Jazz träffat i veckan nu är Kimber - för att inte smitta ner hela Strandbadens hundar. Att inte få träffa favoriten alls på en vecka gick ju bara inte. Utan staket runt tomten har det varit omöjligt att sära dom åt! Jazz är en fin och mycket trevlig hund. Jag är stolt över att vara ägare till denna underbara varelse. Tyvärr får han stanna hemma med systern min ikväll på första träningsdagen. Jag får helt enkelt åka dit själv för att inte missa massor med viktig information!

Skönt att kunna sträcka ut ordentligt när man sover =)  Det är hit upp jag smiter...  Det är svårt att hålla sig kvar på puffen Matte köpte i Tunisien...   Hmmm, man skulle varit katt. Det hade varit lättare att hålla sig kvar då! =)  Jaha, man måste ligga mitt på för att inte trilla av. Perfekt!

Viktuppgång och viktnergång!

Idag är Jazz 14 veckor och 3 dagar gammal! När jag fick hem det lilla livet glömde jag bort att väga honom, men jag gissar att han vägde ca 12 kilo. Idag väger han15 kg. Så det kan stämma rättså bra med att han ska GÅ UPP ungefär 1 kg/vecka.... Han är fin i sin kropp och helt lagom. Eftersom vi är ute och rör på oss mycket finns det inte så mycket valpfett kvar, men aptiten är god och har verkar må alldeles utmärkt!

JAG däremot har GÅTT NER 5 kg på samma tid! =) Det var behövligt och några kilo till är inte helt fel. Att vara ute i skog och mark, backe upp och backe ner, några gånger per dag behövdes verkligen för min del. Och den backe jag flåsade mest i på vår första promenad går som en dans idag - nästan i alla fall. Sen gör ju all lek och dragkamp sitt också för armmusklerna, vilket underlättar i mitt jobb. Jag börjar också känna lite på kläderna att de inte sitter så tajt längre *fniss*. Så när Jazz slutar bitas och jag nått en bra trivselvikt blir det nog en shoppingtur till Skånes huvudstad - Malmö!

Jazz har inte blivit rädd för någonting än. Han har mött och tittat på skogsmaskiner, gräsklippare, röjare, lastare, rullstolar, bussar, lastbilar och uppflygande fasaner och duvor! Så, jag hoppas att det fortsätter såhär. Han är också mycket social vilket tyvärr inte alltid är till en fördel... Jag vill ju inte att han ska springa fram till allt och alla - men det tycker han att man måste. Vi jobbar på detta och tyvärr ser jag inte så många framsteg här än. Glömmer nog bort ibland att han bara är en liten valp. Det är lätt att ställa för höga krav! Därför berömmer jag mycket när han gör rätt och tjatar inte när han gör fel.

Igår (lördag) hade jag hundpassning! Min kära syster var här mellan 10 och 16 när jag jobbade. Vi var nere på stranden på kvällen och Jazz tyckte det var jättekul. Han älskar sand! =) Havet var väldigt stort tyckte han och han skällde på vågorna till en början, men efter ett tag vågade han sig ner med näsan och framtassarna. Tror att han blir ett riktigt vattendjur för han tyckte det var helt okej att bli schamponerad i badrummet och vattna blommorna är urkul! 

Lite bilder från veckan som gått...
Bästisen - tycker Jazz! =)           Sista kortet är när han har fångat sin bästa lekis! En boll på ett snöre... TJOHOOOOO

2 veckor som hundägare =)

Tiden den går och Jazz växer så det knakar! På torsdag har han uppnått en ålder på 14 veckor...

Han är en fantastisk hund. Har kissat inne 3 gånger och det var första veckan jag hade honom. En gång på natten och 2 gånger dagtid och hade jag bara tänkt lite =) så hade det gjorts ute. Nu sover han hela natten utan att gå ut och i sin egen säng. Han tjatade rättså mycket om att få komma upp i min säng första veckan jag hade honom men fattade ganska snabbt att det inte var lönt.

Kopplet går han hyfsat fint i, även om det inte alltid är på vänster sida eller intill mig... Vi jobbar på det! Ibland glömmer han bort att jag finns för att han går med näsan i marken hela tiden eller kollar in alla konstiga saker. Då släpper jag bara kopplet och går och gömmer mig bakom ett träd. Det är både nyttigt och kul för honom att söka upp mig och han är mycket duktig.

Han förstår inte riktigt att Kimber med familj och deras tomt inte tillhör oss. För så fort han kan och får möjlighet sticker han dit för att busa. Annars är han duktig och håller sig på tomten men börjar släppa taget lite om mig nu och vågar gå ut själv - en liten stund i alla fall.

Godis är gott och Kimbers husse har lärt honom att köttbullar är delikatess. Men det får man bara när man tränar och är duktig. Så, nu kan han sitt, ligg, vänta och nästan stå. Men han är väldigt otålig så han har lite saker för sig som inte riktigt är acceptabelt... Han skäller, hoppar och bits väldigt hårt och mycket när han är jättetrött. Annars är han väl som valpar i allmänhet skulle jag tro.

Om två veckor börjar vi på valpkurs vilket jag tror är viktigt för oss båda! Så, jag har köpt en bur som han åker i och det går jättebra. Det har blivit en del bilåkande redan med bl.a. ensamträning vid affären. Solskydd till bakrutorna blev med mönster av sköldpaddor, som jag köpte på macken i Hammenhög. Kanske inte de bästa - men bättre än inget alls! Får nog fixa till riktigt solskydd... till bakrutan i alla fall!

       

28 april 2008

Äntligen!!!

Dagen började med att jag FAKTISKT kom upp och var klar i tid! Vi hade bestämt att *L* skulle vara här tidigt för att hinna med att äta frukost ihop innan vi körde iväg... Jaha, riktigt så blev det ju inte. Hennes hund ville ju såklart inte kissa så tidigt på morgonen (sover gärna läääänge precis som matte & husse). Så, helt plötsligt hade en hel timme försvunnit. 

Vi hann med vår frukost, men inte den shoppingtur vi planerat in. Det fick bli djuraffären i Ystad istället. Dyrt som bara den men jag fick med mig det viktigaste. Till slut kom vi upp till Jazz uppfödare och där fanns mitt lilla underverk. Jag fick med mig en liten påse innehållande mat, liten filt och information från Royal Canin och alla andra viktiga papper på Jazz.  

Eftersom jag fick *L* att köra, kunde jag ha det lurviga livet i mitt knä och han sov så gott så. Vi stannade i Sjöbo för kissepaus vilket gick jättebra på en liten gräsplätt utanför ICA. Ingen åksjuk hund här inte!!

När vi kom hem fick Jazz först komma in för att dricka lite vatten för det var jättevarmt den dagen. Trots AC i bilen värmde solen upp den svarta pälsen rättså rejält. Efter 5 minuter i sitt nya hem fick han möta grannhunden Kimber som är en jättestor 7-årig dominant schäferhane. Det gick jättebra eftersom husse har fantastiskt kanon-pli på sin hund!

       

RSS 2.0