Tjohooo!!

Äntligen är hans värden i balans!

Natrium ligger bra. Kalium ligger bra. Kvoten är perfekt!! 33,4. Alltså är salterna rätt nu för hans lilla hjärta och för blodomloppet. Cellerna har nu de salter de behöver (med den nivå av mediciner han får idag) för att hålla rätt osmos och kan leva ganska normalt =) Så nu kan pälsen få chans att växa tillbaka. Jag behöver inte heller oroa mig för att han ska kollapsa när vi är ute på långpromenad... Superskönt!

Kortisolet var mätbart och låg på 102,1. Lite lågt men vi ska hålla här för att se om binjurarna kan sätta igång att producera igen av sig själv. Om det finns lite frisk vävnad kvar kan denna med feedback hypofys/binjure (genom att ligga i underkant av behovet) sätta igång att föröka sig och producera en del kortisol igen... Mättar man behovet blockeras feedbacken helt och ligger man för lågt får inte cellerna chans att föröka sig utan blir utmattade istället. Vi hoppas självklart på att vävnaden kan återhämta sig till en del i alla fall och vi ska ha koll på om kortisolvärdet ökar, för då ska vi minska - sakta men säkert - på kortisonmedicinen. Känns jättebra nu och Jazz är helt underbar!

Fortfarande är det lång väg kvar innan "allt är klart" på grund av att kroppen kommer ställa om sig efter hand som tiden går. Men, har vi klarat oss igenom detta - så fixar vi allt! =) Man kan ju säga att vi nu är stammisar hos Staffan på Gamlegårds Djurklinik...

En morgon med Jazz!

" - Du matte, det är dags nu. HALLÅÅÅÅ VAAAAKNA. Åh, att hon inte fattar att det är bråttom! Skynda dig! Bäst att jag lägger mig på henne för då kan hon inte missa att jag är här i sängen. Puss puss, godmorgon ögat! Såja, nu är hon vaken. Ja, klia där en stund. Jätteskönt - hårdare, med naglarna, ordentligt.

Näää vi har inte tid till det här längre. Upp med dig nu... Här är det, matte. Jag vet. I kylskåpet! Godis direkt på morgonen. MUMS! Sen vad det är hon pillar i för vita saker vet jag inte. Det jag vet är att det tar sån himla tid *suck*. Men jag mår som en prins en stund efter jag ätit morgongodiset. Jätteskönt! Sen ska hon göra en massa saker till innan jag får komma ut. Vet inte vad hon gör där inne i det lilla rummet där jag duschar ibland, för hon stänger dörren. NU, är hon visst klar och äntligen får jag komma ut! Åhhhh, himmel va skönt att få kissa.

Här har det varit någon matte! Tror att jag måste lukta jättenoga. Är det Kimber? Nja, jag är inte helt säker. Får nog kissa lite här för säkerhets skull. Oj, nu trycker det på. Måste springa lite. Vilket håll ska vi? Vänster, höger, vänster, höger? Äh, jag tar höger för hon verkar inte så uppmärksam. Hon kommer väl? Jaha, rakt fram går matte! Och så säger hon inget... Här springer jag och tror att hon är med mig. Hon pratar om något om att jag är med henne. Va? Ska det va så?

Ängen. Okej, här har den konstiga hunden varit som luktar så himla illa. Räv säger matte att det är. Sen är det spår av de där små bruna djuren som springer så himla snabbt. Har försökt springa ifatt några men det går inte. Här blir bra. Nä, någon annan har varit här före mig. Här då? Nähä, inte högt nog. Men nu får det bli bra här. En liten grästuva här uppe på backen. Här matte! Tror att jag väljer denna platsen. Väntar du på mig?? 

Oj, va lätt jag blev. Ser du så snabbt jag kan springa? Här! Ser du? Ser du hur jag springer? Nu får vi skynda oss hem. Du får inte stanna någonstans nu. Jag är vrålhungrig! Här kan vi gå. Det är närmre hem! HÄR! Näha, vi ska tvunget gå hela vägen idag också. Jag som är så hungrig nu. Nu är vi snart hemma. Får jag springa hem nu? Tack. Det kanske finns några fåglar i buskarna där borta som jag kan jaga så länge... Dörren. Öppna dörren! Skynda dig. Förstår inte vad det är som tar sån tid i köket heller. Ge mig min mat! Japp, nu får jag den. Gott! Sen blir det efterrätt. Alltid en bit torkad nötvom. Superdupergott... Men, snart ska matte plocka fram osten. Det är skitgott! Brukar ju få en bit eller så. Men något jag inte fattar är när matte säger att det är slut. Vadå slut? Det är ju hur mycket som helst kvar. Jag kan äta det också... Utan problem! "


Laddad som tusan =)

Haha, ja mitt lilla monster är laddad och det är så skönt att han har orken och lusten att hålla igång! Vi tar morgonrundan som vanligt på nästan 1 timmes promenad. Den går liksom inte att korta ner för då har jag en som inte hinner med att göra nr 2 (krävs mycket rörelse och länge för att magen hans ska komma igång ordentligt). Nu räcker det med att jag visslar till så stannar han och kollar på mig för att få antingen "slut" eller "kom hit". Han stannar också självmant på de ställen jag tjatat och tjatat och tjatat under en lång period att han ska stanna på... Han springer inte heller bara iväg helt okontrollerat och som besatt i en massa spår, utan har bättre koll på var jag är och var vi ska gå. Lite avstickare blir det såklart men det ska vi succesivt jobba på! Så nu kommer det lite koncentration och sammarbetsvilja smygande! Känns så skönt och jag blir så lycklig - och då blir Jazz också ännu mer lycklig än vad han redan är! 

Lunchrundan blev idag en sväng upp på ängen med bollkastaren och en påse med några uppletandeföremål. Kalkonköttbullar blev det i godispåsen och det kan locka Jazz att göra det mesta! Mums!!! Först fick han springa av sig lite men eftersom det är snö så studsar ju inte bollen när den landar så han blev lite förvirrad eftersom han inte riktigt hann med att se var bollen blev av. Han hoppade på bakbenen framför mig som en galning, skällde och slog med käftarna för att han tyckte att jag skulle kasta. Men kastet var ju redan kastat... Så istället för vanligt: springa efter bollen/hämta/lämna över till matte, blev: snabbast som hittar tennisbollen i snön vinner! Jazz vann flesta gångerna =) Sen blev det en uppletanderuta i dungen, som jag slängde in 3 olika saker i. Jazz var uppbunden i ett träd en liten bit bort under tiden och han var jätteduktig. Tyst och snäll och bara väntade... Han visste precis vad det handlade om här jag gick med honom bort mot rutan och han hittade sakerna galant, en efter en. Och en liten köttbulle fick han för varje sak han kom med och överlämnade. Älskar mitt lilla hjärta jättemycket!

När det sen är dags för att vara passiv mellan promenaderna fixar han detta också mycket bättre nu. Inte alls lika rastlös, gnällig eller "på mig" hela tiden. Han ligger snällt och vilar och ibland sover han ganska hårt och benen de går på honom och gnyr, morrar och skäller lite i sömnen. Han är så söt när han sover... Ja, annars också för den delen!!!

Ikväll ska vi på födelsedagskalas hos systern min. Det blir fullt hus och mycket rörelse. Tur att han sovit så mycket idag =)

Var hos veterinären och tog nya prover igår. Hans acidos är tillrättad med bl.a bikarbonat i maten, blodsockret ligger bra och kalium är okej. Natrium väntar jag på för något blev fel... Men får reda på det i dag eller imorgon. Det är natriumet det hänger på nu om han ska ha mer mineralkortikoid eller inte. Det handlar om kvoten Na/K som ska ligga över 30 - helst 35 för att njurarna inte ska släppa igenom för mycket vätska och så att de inte till slut mister sin funktion eller kollapsar, för blodvolymen, osmos och självklart för lilla hjärtats skull. Kortisol är fortfarande inte avläsbart... Ska visst helst ligga på minst 100 nmol/L i alla fall och maskinens lägsta värde den kan mäta är 13,8 nmol/L. Han ligger alltså under 13,8 då på eftermiddan! Så, för att inte gå in i Addisonkris la vi till lite kortison till. Inget som är farligt utan det är farligare för honom att få för lite just nu! Nästa vecka ska jag dit på morgonen för att se vad han ligger på 2 timmar efter han fått sin medicin och innan den "hinner förbrukas" under dagens lopp... 

- 9,8 grader och snö som får ligga kvar!

Jag vaknade av att det kändes ruggigt kallt här i stugan. Inte konstigt! Det var nästan 10 minus ute och huset är ganska lagom isolerat! Nu kanske vissa tycker att det är väl inget konstigt med det. Men, är man skåning och van vid att snön kommer och går samma dag eller dagarna efter varandra i alla fall och att det ligger och guppar på nollan, är det konstigt =) Jag tycker det är skitkallt, men det är ganska skönt att ha "torr snö" och slippa denna hemska smutsiga slask överallt... Bra träning är det också för den delen för rumpa och lår, att springa runt och leka där i snön och att plumsa på i rask takt på promenaderna. Kanon!

Jag och Jazz har lekt lite i snön och han älskar det. Smakar gott gör det också! Han doppar ner hela skägget i snön och plöjer med näsan i full fart framåt som om det är en gris som bökar efter gottigheter i marken *asgarv*. Vi lekte också kurragömma och ta-fatt i skogen bland massa buskar och träd. Skitkul! Det var ju mest Jazz som fick leta och jaga... ja, och spåra lite såklart i snön mellan varven när han tröttnade på mig. Igår lekte Kimbers husse med båda hundarna en stund och det var bara Kimber som fattade att man skulle stå på avstånd och fånga snöbollarna i munnen. Jazz fattade inget alls men hade skitkul ändå! Han sprang runt runt runt, hoppade och skällde. Fram och tillbaks, smällde in i B, mig och Kimber några gånger för att han inte hann stanna i tid, utan bara gled så fint iväg på snön. Men, vem bryr sig? Inte Jazz i alla fall. Full rulle bara! *hihi* Det gäller att stå stabilt och böja lite på knäna!

Har börjat förstå att det är vissa som läser min blogg som tror att jag inte vet något om hundar och deras beteende... Jag kan ju hålla med om att jag inte är någon expert - varken vad gäller hund eller riesen i sig - men att skilja på vad som är normalt och onormalt kan jag nog. Även om det är min första hund är det inte mitt första djur. Och inte mitt första sjuka djur heller för den delen. Förutom katten Misen som blev njursjuk, har jag jobbat med många olika djurslag och har sett i ett ganska tidigt skede när något inte stått rätt till. Ibland har jag gjort bra och snabba beslut - ibland tyvärr mindre snabba... Om jag i just detta fallet inte reagerat på att något var fel utan trott på alla "som vet och kan riesen", utforskat lite själv och läst en massa information överallt, hade Jazz antagligen fortfarande varit obehandlad eftersom hans sjukdom är så himla ovanlig. Speciellt i den här åldern och när man är hane! Då hade döden nog också varit ganska nära och bankat hårt på dörren idag...

Att Jazz är ostyrig, disträ, aktiv, påhittig, vild och otroligt vacker har med åldern, könet och rasen att göra =) Det vet jag och det är inte det jag har haft några större problem med heller. Men att det inte går att kontrollera (till viss del i alla fall) från bådas håll har med sjukdomen att göra. Därför måste vi ta tag i allt detta (eftersom vi ligger lite efter här) när han "är frisk och balanserad" - men innan dess ser jag ingen anledning till att kämpa och träna för mycket på lydnaden, eftersom det bara blir frustration från oss båda. Och det gör ingen lyckligare. Olydig eller elak har han aldrig varit - inte med vilje i alla fall!!! 

Vill också lägga till en liten kommentar angående tidigare inlägg jag gjort angående kortison som Jazz har fått i omgångar, innan han fick diagnosen Addison's sjukdom. Jag har trott att han fått höga doser vilket är helt fel... han har fått väldigt lite (minidos) bara för att dämpa inflammation och allergi. Alltså inget som kan ha påverkat binjurebarkens egen hormonproduktion negativt...

Morgonmys...

Det var väl tur att jag började tillåta Jazz att vara i sängen =) För det finns inget mysigare än att bli väckt av ett stort svart monster som kommer uppkrypande i sängen på morgonen och ger mattes öga en blöt puss, för att se om det öppnar sig... *fniss*. Och det gör det ju av ren reflex. (Precis likadant gjorde min katt Misen, fast hon var grå och jätteliten men ett litet monster ändå!) Sen är ju jag vaken och det ska kelas, klias och mysas en kort stund tills Jazz upptäcker att det är ganska bråttom ut! Hans mage är ju lika stressad som resten av kroppen och när det trycker på - ja då trycker det på. Och det fungerar fortfarande inte att bara gå i trädgården när det är nr 2. Här ska det springas riesenryck i 190 först innan han hittar bästa platsen och när det är gjort är han "ganska lugn". Någon direkt sovmorgon blir det aldrig. Inte ens på helgen... Som längst kan jag dra ut på det till halv 9 men oftast så kommer lilla ögonpussen vid 7 och efter kel, påklädning och tandborstning är vi ute på morgonpromenix vid halv 8! Som att vara småbarnsförälder kan jag tänka mig =)

Ni som då känner mig väl förstår ju att detta är en stor förändring av hela mig och mitt sätt att leva! Jag är ju egentligen kvälls- och nattmänniska och har aldrig varit direkt pigg och vaken på morgonen. Kaffe krävs först och sen frukost efter 1 timmes vakentid ungefär. Fast det stämmer ganska bra nu för morgonrundan tar nästan 1 timme och innan Jazz fått sin frukost och ätit upp den är det dags för mig =) Har ett litet problem just nu bara och det är att jag har fått liten släng av panikångest och ibland känns det som om den där lilla väggen (som jag brakade in i rejält för något år sen) kommer och puffar och buffar på mig lite... Inte helt bra och har för mycket att göra, så jag har svårt att styra upp det. Har försökt göra ett litet schema att gå efter så att jag får in allt på ett bra sätt men det rubbas hela tiden *suck*. Jag försöker ta tag i det men det jag antagligen måste göra är att släppa pressen på att ta ut examen innan sommaren. Det får bli när det blir helt enkelt!

Jazz var ju på återbesök i måndags hos Staffan och tog nya blodprover. Han luktar lite aceton i andedräkten men har som tur är inte diabetes också!!! Det beror på att när kortisonet tar slut, förbränner han sitt fett istället för glukos och det bildas ketonkroppar. Provet visade att han inte alls får tillräckligt med kortison så vi har dubblat dosen nu och ska dit på måndag igen för att ta nya prover. Eftersom Jazz är så himla aktiv och lättstressad tror jag att han kräver mer just nu tills han får balans och då kanske vi kan sänka dosen i ett senare skede... Men det tar nog någon månad till. Då vet vi också om sköldkörtelproverna har stabiliserat sig eller om han ska behandlas för det också.

JAHA - och nu snöar det! Och det ska visst komma massor... Jag som vill ha vår och sol och värme! NU!!!


GRATTIS HJÄRTAT!

Mitt lilla hjärta fyller 1 år idag! =)


Detta ska firas här hemma tillsammans med min syster och mina föräldrar med massa god mat! Blir nog lite thai-inspirerat skulle jag tro. Tycker maten är ganska god (den jag gör själv i alla fall) men gillar inte alls Thailand som land och resmål. Har varit där 1 gång och aldrig mer!! Vet många som åker dit och trivs jättebra. Alla är så olika och har olika mål och intressen och det är väl tur?! =) Jazz fattar ju inte direkt att han fyller år, utan kalaset är mest för att tacka för all hjälp och för allt stöd jag fått av min kära familj under denna långa, jobbiga och helt underbara resa som varit med lilla svarta monstret - fram tills nu. Och så hoppas jag ju såklart att det kommer att bli måååååånga år tillsammans framöver!

Idag har han varit jätteduktig! Han har börjat lyssna igen och därför är våra promenader och små försiktiga träningar fyllda med mer glädje än de varit på ett tag... från båda håll. Riktigt roligt faktiskt! Men han tröttnar så himla snabbt så det gäller att vara påhittig *fniss. Har anmält oss till en kurs som börjar i slutet på mars. Det är en kurs för hundförare och deras djur som har "lite problem" med vardagslydnad kan man väl kalla det... Tror att det kan bli bra då när Jazz mår bra och vi kan jobba bättre tillsammans och få styr på det ostyriga *hihi

Han hade ju tappat i vikt, upptäckte jag, när jag vägde honom hos veterinären för ett tag sen. Han var uppe på 32 kg i oktober (tror jag att det var) och hade jättefina muskler på hela kroppen. Han var ganska kompakt och vältränad helt enkelt. Men när jag vägde honom i början på januari när vi var hos veterinären var han nere på 29 !!! och han hade tappat sin fina rumpa och sina maffiga lår samt den påbörjade manliga bringan. Det var i den vevan jag fattade att det var något allvarligt fel. Och nu med mediciner som gör att han kan kontrollera sig själv bättre och med en mycket bättre aptit har han tagit sig igen och musklerna och orken (även om den inte vara så länge) är på väg tillbaka =) Så på mindre än 4 veckor har han gått upp till 36 kg !!! och är på ett ungefär 64,5 cm hög. Ja, det är ju inte så lätt att mäta höjden på en "svårt-att-stå-stilla-mer-än-2-sekunder-hund" men det är vad jag tror i alla fall. Många säger att man samlar på sig vätska och går upp i vikt av kortison. Ja, det kan jag nog hålla med på om man redan har normal produktion och att man då ligger över det normala. Men han får (eller ska få) en dos som gör att det ska motsvara normala nivåer i den lilla kroppen. Hans kropp och organ håller på att balansera sig till det normala och nu väntar jag bara på att den där helskottas demodexen och klådan han har också ska lägga sig, så att han får sin päls tillbaka! 

Kämpigt är det - men jag gör allt för min älskade Jazz!!! 

Ett litet urval av favoriterna!

Japp, visst skulle vi varit på kontroll idag för att se hur medicinerna ska balanseras. Men så ringde de om att det kommit in ett akutfall som skulle opereras... och eftersom Staffan är den enda veterinären där just nu, kunde jag ju inte göra annat än att ta en ny tid. Så, vi ska dit på måndag i stället. Det går ingen nöd på Jazz just nu - tror jag - förutom att han måste bromsas lite för att inte tuppa av =) Annars känns det som att det går på rätt håll nu i alla fall!!!


Bästa frukten?
Banan. Oj va gott det är =)

Bästa grönsaken?
Potatis! Kalla kokta potatis! Eftersom jag inte tål morötter, vilket det helt klart blivit annars

Bästa köttet?
Kyckling - speciellt min mattes mors... mmm...

Bästa kompisen?
Kimber, han är ju också min läromästare

Bästa sak i uppletande?
Randis (mitt favoritgosedjur)

Bästa stället?
Skogen - helt klart. Och i mattes knä förstås...

Bästa träningen?
Spår! Utan tvekan

Bästa uppgiften?
Hoppa hinder, över stockar

Bästa sovställningen?
På rygg med alla 4 mot himlen

Bästa djuret?
Nötkreatur i alla former! Kan ligga och titta på dom lääääänge


RSS 2.0