Snart en skäggig riesen igen!

Nu börjar det se bättre ut! Var hos veterinären i måndags och fick nya sprutor och mediciner. Det skulle ta 30 minuter - vad han räknat med - och det tog 2 timmar och 30 minuter =). Veterinären har efter nya mikroskopundersökningar och provtagningar samt läst i ett antal böcker, kommit fram till detta:

Jazz har någon form av allergi. Denna har blivit värre & värre och därför har huden blivit sårig och hudtemperaturen ökat något p.g.a. inflammation. Han har också små torrfläckar på kroppen samt varit dålig i magen och haft för mycket "utgifter", vilket jag trodde berodde på all medicinering. Har varit väldigt mjällig, haft lite torrfläckar och luktat "blöt hund fast han varit torr" sedan jag hämtade honom, vilket jag helt klart trodde att det berodde på mindre farliga saker :) Det har tyvärr inte blivit bättre heller av att ta bort all nickel, men jag vågar ändå inte riktigt använda det igen...

Av den temperaturhöjning som blivit  från allergin har hårsäckskvalster vaknat till liv och har riktigt gottat till sig i Jazz skägg. Dessa finns alltid men ligger vilande tills något onormalt händer i huden. I de sår som sedan blivit av allt detta har hans naturliga kroppsliga bakterier fått fäste och växt till ordentligt av samma anledning som kvalsterna. Därför har han fått dessa varfyllda hemska bölder som nästan liknat herpesblåsor och en rejäl infektion har satt igång. 

Veterinären gav honom Ivomecinjektion för att dämpa kvalsterna och nu äter Jazz ett ultra-anti-allergi-foder (Hills) för att få bort inflammarionen och värmeökningen i huden. Tyvärr är det inte anpassat till valpar så det är brist på protein, kalcium och fosfor. Inte bra i längden det! Utöver detta är han inne på sin 3:e kur penicillin som tar de bakterier som de andra 2 var resistenta mot. På torsdag ska vi tillbaks igen för ny genomgång och en till Ivomecspruta.

Det verkar fungera bra nu men det kliar så i tänderna. Köpte vegetariska (svindyra) tuggpinnar eftersom han svullnade upp runt munnen som fasikens när han fick ett ben av grishud. Så jag har kommit fram till att gris är med på allergilistan. Tror även att fisk finns med där på lilla listan, för han luktade så både fram och bak när han åt foder med fisk i (fiskolja och skaldjur). Veterinären kollade analsäckarna men det var inte dom som spökade. Är inte helt säker på detta än... fiskallergi alltså. Tyvärr är det fiskolja i Royal Canins allergifoder, som är det enda näringsmässigt anpassade veterinärfoder för valp.

I vilket fall mår han mycket bättre och i går kväll mådde han så bra och var så pigg att jag var nästan riktigt sugen på att lämna bort honom ett tag. Riktigt jobbig alltså!!! Så vi gick en lååååång runda för att göra av med överskottsenerign. 

Idag är han lugnare och just nu sover han en smula så jag får njuta av lugnet före STORMEN =)

Kommentarer
Postat av: Anonym

Grishud - trodde jag ja! Var i zooaffären idag för att köpa hudben av nöt eftersom han inte tål gris... Hmmm det är nöt han inte tål, eftersom alla de där tuggbenen är av just - nöt. Har testat att ge honom grisöron idag för att se om han blir dålig i magen eller svullnar upp något om munnen. Han har kliat sig lite men inget svullet än. Får se om en stund. Fisk är det i alla fall! Och nöt! Kanske gris... Får väl se! Kyckling går i alla fall bra =)

2008-06-17 @ 13:49:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0